flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Триває створення спецпідрозділу судової охорони

26 листопада 2015, 13:31

 23 та 25 листопада 2015 року у приміщенні Державної судової адміністрації України відбулися засідання робочої групи зі створення державної установи "Служба судової охорони", яка підтримуватиме громадський порядок у суді, здійснюватиме припинення проявів неповаги до суду, охорону приміщень судів, органів суддівської системи, виконуватиме функції щодо державного захисту суддів, працівників суду, забезпечення безпеки учасників судового процесу  

 

У засіданні взяли участь: короткостроковий експерт Проекту ЄС "Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні", комісар поліції у відставці, спеціальний радник Генерального директора Французької національної поліції  Мішель  Жербер, заступник Голови ДСА України Павло Кондик, начальник та заступник начальника юридичного управління Євген Пристрома та Тетяна Опанасюк, в. о. начальника державної установи "Служба судової охорони" Вячеслав Корніцов, співробітники відділу інформаційно-аналітичної роботи та міжнародного співробітництва управління забезпечення діяльності керівництва ДСА України.  

 

Заступник Голови ДСА України поінформував учасників зустрічі про заходи, вжиті Державною судовою адміністрацією України на виконання статті 157 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" і постанови Кабінету Міністрів України від 9 листопада 2015 року № 906 "Про забезпечення охорони судів, інших органів та установ судової системи, а також установ судових експертиз" та про поточну ситуацію, що склалася з охороною судів та інших органів й установ судової системи.

 

Під час зустрічі також обговорювалися питання, які виникають при створенні державної установи "Служба судової охорони", зокрема, щодо відсутності фінансового забезпечення, необхідного для створення названої служби охорони та порядок охорони приміщень судів, установ судової системи, що існує сьогодні, а також забезпечення охорони приміщень судів на період до початку роботи "Служби судової охорони".

 

Мішель Жербер ознайомив учасників засідання з європейським досвідом створення подібних структур та погодився з тим, що й питання фінансування, і питання налагодження співпраці з Міністерством внутрішніх справ України та Національної гвардії України є дуже важливими. Експерт зупинився на особистих якостях та навичках, які необхідно мати охоронцям у судах, та професійній підготовці таких співробітників. Також Мішель Жербер запропонував поетапний план заходів зі створення "Служба судової охорони".

Чергове розширене засідання робочої групи відбудеться наступного тижня.