flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Роль суддів при вирішенні справ під час масових протестів в Україні обговорили в ході професійної дискусії

11 грудня 2015, 15:22

 Роль суддів при вирішенні справ під час масових протестів (у кінці 2013 й на початку 2014 років) обговорили в ході професійної дискусії судді, експерти, представники громадськості, міністерства юстиції, науковці та адвокати.

Від Ради суддів України в засіданні взяли участь заступник Голови РСУ Богдан Моніч, голова комітету з питань комунікації (у тому числі зі ЗМІ) Олександр Сасевич та голова комітету забезпечення гарантій незалежності суддів, правового захисту суддів, соціального захисту суддів та їх сімей Вячеслав  Наставний.

Результати експертної оцінки якості судової практики за період осінь 2013 – зима 2014 років, що презентувались і обговорювалися в рамках професійної дискусії на тему: "Роль суддів при вирішенні справ під час масових протестів в Україні", яка відбулася за підтримки Проекту Агенства США з міжнародного розвитку "Справедливе правосуддя" засвідчують, що зловживання з боку органів правопорядку в більшості випадків не були зупиненні суддями.

Експертна оцінка була проведена Вячеславом Навроцьким — професором кафедри кримінального права і кримінології Львівського національного університету імені Івана Франка та Романом Верешею — професором Академії адвокатури України, через аналіз судових рішень, які ухвалювалися на той час суддями у справах по мирних зібраннях, застосуванню запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та при накладенні адміністративних стягнень. Зокрема, експерти дійшли висновків, що складені слідчими та санкціоновані прокурорами з грубими юридичними помилками клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, у більшості випадків судами сприймалися беззастережно, а саме: не наводилося належне мотивування судових рішень, були допущенні суттєві процесуальні порушення тощо. Загалом, на думку експертів, усі ці порушення були зумовлені, передусім, зловживаннями суддями службовим становищем та маніпуляціями положень діючого Кримінального процесуального кодексу України, а не недоліками законодавства.

У цьому зв’язку все більшої актуальності набуває питання очищення судової влади від недобросовісних суддів бо, як зазначив заступник Голови Ради суддів України Богдан Моніч — у суддів було достатньо правових механізмів, аби вирішувати ці справи законно, проте вони ними не скористалися.

Голова комітету Ради суддів України з питань комунікації (у тому числі зі ЗМІ) Олександр Сасевич, коментуючи висновки експертів зазначив, що суддівський корпус країни усвідомлює свою відповідальність за здійснення судочинства окремими суддями в період мирних акцій протесту, що відбулися восени та взимку 2013–2014 років і про це було відкрито заявлено під час ХІІІ з’їзду суддів України. Олександр Сасевич нагадав учасникам круглого столу, що під час з’їзду делегати прийняли звернення до українського народу, в якому визнали свою відповідальність перед суспільством. У зверненні, зокрема, говориться, що: "…під час Революції Гідності суддівський корпус працював в умовах надмірного напруження та психологічного тиску. Не всі судді змогли це витримати. Стосовно окремих суддів, за подіями того часу, проводяться розслідування з приводу дотримування ними норм чинного законодавства…", що також сприятиме очищенню судової влади. Разом з тим, судді переконані, що – "…у цей важкий для країни час, спільні цінності в нас єдині — це сильна незалежна Україна, в якій здійснює правосуддя незалежний суд".

Члени Ради суддів України також висловилися про те, що діяльність органу суддівського самоврядування скерована на посилення незалежності судової влади та захисту суддів від політичного тиску.

Після жвавої дискусії учасники погодилися щодо необхідності налагодження діалогу між судами й громадськістю з метою підвищення прозорості процесу відправлення правосуддя та посилення підзвітності суддів.

Довідково: 

Проект Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) "Справедливе правосуддя" працює в Україні з жовтня 2011 року на підтримку судової реформи.

Мета проекту — сприяти утвердженню верховенства права в Україні через зміцнення суддівської незалежності, підвищення рівня прозорості та підзвітності судової системи, підвищення рівня обізнаності громадян із діяльністю судової влади задля зростання довіри суспільства до неї.

Завданнями проекту є сприяння гармонізації національної нормативно-правової бази щодо впровадження судової реформи з європейськими та міжнародними стандартами у сфері підзвітності та незалежності судової влади, проведенню конституційної реформи, підвищенню рівня прозорості та підзвітності в діяльності ключових судових установ, вдосконаленню професіоналізму та ефективності в діяльності судової системи України, модернізації юридичної освіти, посиленню ролі громадських організацій у здійсненні моніторингу та підтримці судової реформи, реалізації Законів України "Про очищення влади" та "Про відновлення довіри до судової влади в Україні"».